CARTILE NOASTRE
Gail O’Dell, Roy Payne, Joe Paradi, Ion Chirescu
Acest album ilustrează, așa cum sugereaza si numele sau, istoria britanica prin intermediul tirbusoanelor din alama. Acest tip particular de tirbusoane este usor de recunoscut deoarece manerele sunt facute din alama si infatisează figuri celebre (reale sau fictive), monumente, cladiri sau alte asemenea elemente ale culturii britanice.
Fiecare tirbuson are propria sa poveste, iar aceasta afirmatie este cel mai bine subliniata in acest album, intrucat fiecare maner figurativ are istoria sa, oferind cititorului sansa de a patrunde atat în istoria si cultura britanica, cat si in istoria tirbusoanelor.
Numarul de pagini: 300
Bertrand Giulian, Ion Chirescu
Acest album ilustreaza marea varietate si maiestria tirbusoanelor cu stampila de sigilare. Conexiunea dintre aceste instrumente, tirbusonul si sigiliul, este semnificativa, intrucat o persoana nobila le-ar fi purtat asupra sa pentru a le folosi ca parte a activitatilor sale. Exemple de astfel de activitati care implicau tirbusonul ar fi fost diverse, aceasta unealta fiind folosita atat pentru deschiderea sticlelor de vin, cat si a sticlelor de cerneala, parfum, medicamente si asa mai departe.
Albumul este prima parte a unui proiect mai amplu concentrat pe tirbusoanele din secolul al XVIII-lea. Albumul a ajuns la a doua editie, dupa ce stocul initial s-a epuizat intr-un timp scurt. A doua editie include, de asemenea, noi adaosuri de tirbusoane si un text revizuit.
Ion Chirescu, Alexandru Soare
Cancanul frantuzesc prinde din nou viata in acest album de tirbusoane elegant create, in forma de picioare de doamne. Piesele din anii 1890, precum si cele ulterioare reprezentand picioare de doamne, au o stransa legatura cu era Belle Époque, o perioadăa de eliberare din constrangerile sociale si morale. Produse pentru pentru a fi folosite de catre barbați, aceste obiecte mici si practice erau tinute la indemana si scoase spre utilizare cu entuziasm si bucurie. Veti simti la fel despre ele dupa ce veti privi acest album.
Albumul se concentreaza pe tirbusoanele în forma de picioare de doamne, de obicei realizate cu placi de celuloid, desi si alte materiale precum carapace de broasca testoasa, sidef, argint, otel sau alama au fost folosite la crearea unor asemenea piese frumoase. Datorita procesului tehnic de creare a placilor de celuloid, care necesitau mult timp pentru a deveni solide, au aparut multe erori in timpul fabricarii acestor tirbusoane, ceea ce a dus in cele din urma la producerea multor piese similare, dar totusi distincte. Erorile din modelul celuloidului sau cele aparute in timpul asamblarii au ajutat la crearea multor piese unice.
Numarul de pagini: 264
Numarul de pagini: 304
Ion Chirescu, Alexandru Soare
Albumul Maiestrie artistica in tirbusoanele-statueta pune accentul pe latura artistica a tirbusoanelor, descriindu-le atat ca unelte, cat si ca frumoase opere de arta. Nu este neobisnuit ca tirbusoanele mai vechi sa aiba decoratiuni artistice sau sa ilustreze oameni, animale sau plante in calitate de maner sau pe teaca. Fiind atat de multe, nu s-ar fi incadrat intr-un singur album.
Prin urmare, aceasta carte deosebita se concentreaza pe tirbusoanele artistice sub forma de statuete, ceea ce sporeste atractivitatea lor estetica. Aceste tirbusoane au fost facute in diferite timpuri si tari, in perioada dominantei diferitelor miscari artistice. Si designul tirbusoanelor s-a schimbat incepand cu perioada neoclasica, trecand prin Art Nouveau, Art Deco, pana in zilele noastre, cand artistii sunt inca interesati sa creeze frumoase opere de arta pornind de la un tirbuson.
Ion Chirescu, Josef L’Africain, Tommy Campnell
Acest album despre piesele Syroco este o dovada a marii varietati de produse realizate de Syracuse Ornamental Company. Albumul ilustreaza in principal tirbusoane, dar si desfacatoare de sticle, suporturi pentru carti, suporturi pentru cravate, perii de haine si alte articole cu design similar versiunilor de tirbusoane, toate acestea fiind obiecte de colectie.
Istoria acestor obiecte este completata de aspecte importante din istoria companiei, procesul de fabricatie ai numeroase informatii detaliate despre varietatea modelelor. Albumul include o selectie buna de tirbusoane foarte rare, unele dintre ele fiind singurele exemplare cunoscute.
Numarul de pagini: 264
Numarul de pagini: 300
Bertrand Giulian, Ion Chirescu
Acest album despre tirbusoanele tip colivie ilustreaza frumoasele tirbusoane din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cu maiestria lor rafinata. Aceasta carte bine documentata prezinta istoria tirbusoanelor tip colivie, precum si a descendentelor acestora din secolele urmatoare. Aceste tirbusoane foarte rare si speciale au avut un impact urias asupra evolutiei ulterioare a tirbusoanelor mecanice in secolele ce au urmat.
Albumul tirbusoanelor tip colivie este a doua parte a unui proiect mai amplu realizat de Bertrand Giulian si Ion Chirescu, privind tirbusoanele din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Prima parte a fost reprezentata de albumul tirbusoanelor cu sigiliu, lansat in 2016. Albumul a avut un mare succes si a ajuns foarte curand la a doua editie, deoarece primul tiraj s-a epuizat in cateva saptamani.